2011. január 3., hétfő

Készítsd el a saját vulkánodat!

Erre a bejegyzésre két napig készültünk Marcival :). Kapott ugyanis egy vulkánkészítő játékot karácsonyra, ilyet:

Kép a google-ról, remélem, nem haragszanak meg érte :) A csomag tartalmaz két csomag gipszet, egy összerakható műanyag öntőformát, festéket, vicces kivágható ábrákat, egy angol nyelvű és egy (hibás) magyar nyelvű leírást. Utóbbi fele adag gipsszel készítené, nem biztos, hogy sikerülne. Tegnap elkészítettük a hegyet, amiből majd a vulkán lesz, most erről következik egy fotósorozat:
Először is összerakjuk az öntőformát, kimérjük a gipszet és hozzáöntjük a megfelelő mennyiségű vizet:

Kevergetjük-kevergetjük, amíg egynemű és buborékmentes nem lesz:

Aztán beleöntjük a fejre állított formába, és körülbelül félórán át hagyjuk száradni. Én a biztonság kedvéért megkértem Marcit, hogy húzzunk még rá tíz percet, és íme a hegyünk:


Van benne egy kupak, aminek a vulkánná válásban még fontos szerepe lesz :) Ezután feltesszük a szekrény tetejére, és még 24 órát várunk a teljes szilárdulásig. Szerencsére nálunk a 24 óra lejárta pontosan arra az időpontra esett, amikor ma Marci hazajött az iskolából, így gyorsan megebédeltünk, és már folytattuk is a munkát, az oroszlánrésze persze Marcié. Tehát a dobozban található festékkel kifestette a hegyet szürke sziklákkal és piros-narancs lávaömlésekkel. A végén én is átmentem rajta egy kicsit, ahol fehéren maradtak egyes helyek.


A második képen Marci épp azt mondja, hogy "sajt", hogy ne azt mondja, hogy "csíz" :D. Itt látható a kész vulkán is. Most jön a kitörés! A vulkán kürtőjébe, ami a már említett kupak, amibe egy kiskanál szódabikarbónát, egy csepp mosogatószert, egy kis piros festéket teszünk, majd öntünk hozzá egy kiskanál ecetet. Vigyázat, ébredezik a vulkánunk! Mint kiderült, egy kiskanál ecettel nem sokra megyünk, de azt írja a leírás, hogy nyugodtan öntsünk hozzá több ecetet. Érdemes még az ecet előtt összekeverni az anyagokat, ha tényleg piros lávát szeretnénk, erre is csak körülbelül a harmadik kitörésnél jöttünk rá. Ezek a legjobb fotók az öt-hat kitörésünk közül:


Nagyon érdekes, okos és kreatív játék. Ha valaki ért hozzá, hogy mi történik az ecet és a szódabikarbóna között, kérem, hogy ossza meg velünk! Köszönöm!

4 megjegyzés:

  1. A nátrium-hidrogénkarbonát(NaHCO3) reakcióba lép az ecetsavval(CH3COOH), és a keletkező szén-dioxid(CO2) pezseg :) (lestem a régi kémia könyvemből :D)

    VálaszTörlés
  2. Ügyesek vagytok, szuper a vulkán :)

    Látom Lina leírta a tudományos részét, én már csak annyit tudok hozzátenni, hogy egy zacskó szódabikarbóna + egy pohár ecet nagyon szépen kitisztítja a lefolyót :D

    VálaszTörlés
  3. Köszi Lina! Móki, Neked is a tippet :)

    VálaszTörlés
  4. Tök jó játék! Kreatív, fejlesztő! Marci ügyes volt!

    VálaszTörlés